Om att klippa din hunds klor

För ett tag sedan fick jag en fråga angående hur jag sköter Biancas hygien. Jag lovade er då att gå in lite mera på det här med kloklippning. Att klippa hundens klor är något många är nervösa över, det var även jag. Men övning ger färdighet i det mesta, så även i det här i fallet. Att klippa klorna på en valp är oftast lite utmanade, så det gäller att börja öva i tid. Kanske kan du börja med att bara röra vid hundens tassar och klor, visa klosaxen och sedan gå över till att klippa en klo om dagen. På så sätt får hunden tid att vänja sig i lugn och ro. Du vill nämligen inte att hunden skall vara rädd för kloklippning, eftersom det är en vardaglig sak ni kommer att måsta göra.

Hur klipper man på bästa sätt klorna på sin hund? Det finns säkerligen lika många sätt som det finns hundar. Så länge det sätt du använder dig av fungerar för dig och din hund så är det ett bra sätt. Jag tänkte ändå visa er några sätt som man kan använda sig av.

Hunden på rygg, du kan sätta dig på golvet och ha hunden på rygg mellan dina ben. Ett sätt som fungerar för vissa och en del tycker att man ser klorna bättre såhär.Kloklippning - KopiaKloklippning (1) - KopiaHunden på ett bord, speciellt om du har en liten hund kan det vara lättare att lyfta upp den på ett bord. Men då är det bra om hunden är van att stå på ett bord och känner sig bekväm med det.Kloklippning (5) - KopiaHunden står eller ligger på golvet, såhär gör jag och Bianca. Bianca ligger oftast  på sida eller står på golvet och jag sitter bredvid henne. (här på bilden är hon dock på ett bord)Kloklippning (2) - KopiaKloklippning (3) - KopiaJag klipper Biancas klor ungefär en gång i veckan, ofta och lite. Om hunden har vita klor så ser man tydligt var pulpan (den rosa delen) är, den skall man inte klippa av. Om man av misstag klipper av den tar det ont och börjar blöda, dock inget farligt men obehagligt för hunden. Men om hunden som Bianca har svarta klor så ser man inte pulpan utan måste klippa på högt. Det är något man lär sig med tiden, men i början kan man tänka på att ta lite åt gången. Om du trots allt klipper av pulpan så kommer det att börja blöda mycket. Du kan stoppa blödningen antingen med blodstopp som finns att köpa i djuraffärer, eller med helt vanligt potatismjöl. Glöm inte att klippa sporrarna, det vill säga de två sidoklorna som finns på framtassarna!Kloklippning (4) - Kopia

Lämna en kommentar