Vad behöver min valp?

Då man skaffar valp, kan det vara bra att tänka igenom vad valpen kan tänkas behöva och även skaffa dessa saker innan valpen kommer hem. Oftast får man information från uppfödaren över saker som man bör skaffa och får man inte det så kan man alltid fråga. Idag listar jag tio saker som jag anser att valpen kan behöva.

  1. Halsband och koppel, är ett måste. En valp är inte van att gå i koppel och den kommer inte att vilja gå i koppel den första tiden. Bli därför inte förvånad om din åtta eller tio veckors valp mest är ett yrväder då du sätter på kopplet. Vänj den vid det och vänj den vid att ha halsband på sig, ta små steg framåt.
  2. Bajspåsar, också ett måste. Finns att köpa i de allra flesta mataffärer eller djuraffärer.
  3. Leksaker, att ha egna leksaker åt valpen kan jag rekommendera. Dels tycker valpen om att leka och leken blir roligare med leksaker. Dels kan den också leka och tugga på sina egna leksaker och behöver inte ta ut det på stolsben, skor eller väggar. Vilket den troligtvis ändå försöker, men du kan då ge den en egen leksak istället. Tänk på att köpa hållbara och säkra leksaker och att aldrig lämna valpen ensam med en leksak!
  4. Mat och vattenskål, man kan ju ha vilka skålar som helst, men oftast vill man nog ha en egen skål åt hunden. Och mat behöver den förstås också, oftast får  man med lite mat från uppfödaren. En hund skall ha tillgång till vatten hela tiden.
  5. Klosax, det är bra att vänja valpen vid att röra vid tassarna, alla hundar tycker nämligen inte om när man tar i deras tassar. Det gäller att vänja hunden vid klosaxen, kanske klippa en klo om dagen till en början.
  6. Borste/Kam, hur hundens päls skall skötas beror på ras. Du får instruktioner uppfödaren. Bianca har både en borste och en kam som vi använder regelbundet.
  7. En egen säng/Filt, en sovplats åt hunden. Det finns hundbäddar, filtar och många andra modeller. Men att ha en egen sovplats åt hunden kan vara bra, det är oftast hundens trygga plats.
  8. Bur, vissa vill ha bur åt sin hund till olika ändamål. Bianca hade en bur då hon var liten, som vi hade i bilen. Det kan vara bra att vänja valpen att vara i bur, ifall du behöver ha den i en bur i framtiden vid något tillfälle.
  9. Handduk, en egen handduk åt hunden är bra att ha.
  10. Tuggben, här har jag svårt att tala om hur andra valpar klarar av ben. Då Bianca var valp hade hon olika ben hon fick tugga på, men jag lät henne sällan äta upp benen helt och hållet, eftersom hennes lilla valpmage inte skulle ha klarat ett helt ben. Det fungerade mest som något att ta ut sina kliande tänder på nu som då. IMG_0515
Annonser

2 reaktioner på ”Vad behöver min valp?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s