Hur gör man då man vill skaffa hund?

Den här texten har jag publicerat en gång förut, men tycker den är både viktig och bra så vi kör en favorit i repris. Jag har alltså ställt ett antal frågor angående om att skaffa hund och Biancas uppfödare har svarat på frågorna. Här kommer de igen:

Hur gör jag då jag vill skaffa hund och är jag verkligen lämplig som hundägare?

Beslutet att skaffa hund bör vara väl genomtänkt. Du ska fundera på om du kan ge hunden det som den behöver för att må bra. Lämplig eller inte? Hur lämplig du är kanske avslöjas då du en tidig morgon stiger rätt ner i en pisspöl. Eller då du är på väg ut och upptäcker att din ena sko är söndertuggad. Hur reagerar du då?

Vilken ras skall jag välja?

Det finns oändligt med hundraser att välja mellan. Läs och ta reda på vilken ras som passar familjen. Träffa och läs allt du kommer åt om den ras ni valt. Besök gärna en uppfödare som föder upp den rasen. Välj en pålitlig kennel som du känner förtroende för, eftersom denne ev. kommer att finnas med er hela hundens liv. Se till att du får träffa tiken av vilken du vill ha en valp. Är tiken harmonisk har du en god chans att få en valp med bra lynne. Kontakta uppfödare i god tid, kön för att få en valp kan vara lång.IMG_0515Var hittar jag en valp som är till salu?

Du hittar valpar via många kanaler. Jag rekommenderar Kennelklubbens – eller rasklubbens valphänvisning. Varje ras har en egen rasklubb, t.ex. Shetland Sheepdogs rasklubb heter Shetlanninlammaskoirat.ry om du bor i Finland. Du vet att de som tillåts sälja via rasklubbens valphänvisning också följt rasens Pevisa program och rasklubbens minimikrav för avelsindividerna.

Vad kostar en hund?

Ett valppris varierar beroende på ras. Variationer mellan 700-1500 euro är vanligt. Samma ras kan också ha olika pris. En rashund ska inte vara ”billig”, då kan det vara något som inte stämmer.10502513_10203606686180089_2338310802951654897_nVilka skyldigheter har man som uppfödare?

Som uppfödare är man skyldig att öppet informera köparen om rasens sjukdomar, om sjukdomar i valpens släkt osv. Uppfödaren får aldrig överlåta en valp tidigare än vid 7 veckors ålder (Finland). I Sverige gäller 8 veckor och jag tycker att det är mycket bättre. Uppfödaren bör använda sig av Kennelklubbens köpeavtal vid försäljning. Uppfödaren ger dig också allmänna skötselråd+ ett schema för avmaskningar och vaccinationer.

Är det något speciellt som bör följa med vid valpköpet?

Vid valpköpet ska du få med ett ifyllt köpeavtal. Du bör också få ett färskt friskintyg utfärdat av en veterinär. Beroende på ras kan du ännu behöva få med ett ögonspeglingsintyg eller dylik. Ett valppaket med sådant som valpen behöver (t.ex. valpmat) ges oftast med, och så din valp såklart. Om uppfödaren har hunnit få hem registreringsbeviset till valpen så får du också det med dig direkt. Ibland kommer det senare på posten.

Vad menas med att hunden är registrerad?

På ”Koiranet” på nätet kan du kolla om din valp är registrerad. Om din hund är registrerad har den en stamtavla på nätet. Du kan då t.ex. gå på utställningar eller hitta din hunds släktingar i Kennelklubbens koiranet avelsdatasystem på nätet. Det är endast uppfödaren själv som kan registrera sina valpar, det kan du som köpare aldrig göra i efterhand.10351319_10203726587057536_3139914651538961992_nVad du kan förväntas av en bra uppfödare:

• Att denne är medlem i en rasklubb
• Att denne är medlem i Finska Kennelklubben
• Att denne har undertecknat uppfödarförbindelsen
• Att denne har gått uppfödarkurs och kan grunderna inom genetik
• Att denne bara använder sådan tik i avel som uppfyller PEVISAs (hälsoprogram) krav och minimikraven för avelsindividen
• Att denne innan parningen kollar upp att även hanen uppfyller PEVISAs krav och minimikraven för avelsindividen
• Att denne inte vid parningstillfället använder över åtta (8) år gammal tik
• Att denne använder sin tik i avel endast en (1) gång på tio (10) månader
• Att denne omedelbart tar sin tik ur avel om denne konstateras ha någon allvarlig sjukdom, den konstateras vara anlagsbärare för någon allvarlig sjukdom eller dom den konstateras ha ärftlighetsanlag för någon allvarlig sjukdom
• Att denne använder och följer Finska Kennelklubbens köpebrev för hund
• Att denne tar hand om eventuella navelbråcksoperationer eller ersätter kostnaderna som den orsakar
• Att denne återbetalar en tredjedel (1/3) av köpesumman om hanhundens testiklar inte har kommit då hanen blir 1 år
• Att denne låter sina valpar veterinärgranskas före överlåtelsen
• Att denne ID-märker sina valpar innan de registreras och att denne ögonspeglar valparna officiellt.
• Att denne inte överlåter valparna tidigare än vid sju (7) veckors ålder.
• Att denne ger med valpen skriftliga instruktioner angående mat och skötsel.
• Att denne följer med valparnas utveckling och vid behov råder och hjälper
valpköparen.
• Att denne uppmanar sina valpköpare att göra alla eventuella sjukdomar och fel officiella
• Att denne är ärlig och uppriktig i sitt avelsarbete, och inte döljer fel eller sjukdomar.

Annonser

En reaktion på ”Hur gör man då man vill skaffa hund?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s