Jag valde en sheltie 

Då du skaffar hund är det viktigt att hitta en ras som passar just dig och ditt liv. Det kan vara bra att ta sig tid och läsa in sig på olika raser och även träffa olika individer inom den rasen man kunde tänka sig. Det kan också vara bra att tänka på vad man skall ha hunden till. Skall det vara en familjehund eller skall ni satsa på utställningar tillsammans? Skall den användas till jakt eller spårning? Alla raser har sina olika egenskaper och varje hund har givetvis sin egen personlighet.

Bianca är av rasen Sheltie, eller Shetland Sheepdog som är rasens egentliga namn. Shetland Sheepdog härstammar från Shetlandsöarna och är en vallhund. Sheltien är en väldigt familjekär och hängiven hund samt lojal till sin ägare. Ofta är de lite reserverade mot främmande människor och även främmande föremål. Det är därför mycket viktigt att tänka på att socialisera dem som valpar. Ta med dem till nya platser, dofter, låta dem gå på olika material och låt dem träffa olika människor och hundar. En prasslande plastpåse eller ett paraply kan vara väldigt skrämmande för en sheltie om de dyker upp först i vuxen ålder.

Sheltien kan ofta passa både den lugna pensionären och en livligare barnfamilj, så länge den växer upp i en sådan miljö. Det är en aktiv, alert och snabblärd hund. Passar bra till agility, rallylydnad, utställningar men även som en sällskapshund och kärleksfull familjemedlem. Det är en ras som galant kan gå en promenad på 10 km, men kan även slappa i soffan med matte en dag om man är sjuk. Väldigt anpassningsbar. Rasen finns i flera olika färger och även om det finns ett visst standard mått så kommer de i lite varierande storlekar.

Sheltien säga vara en ganska skällig hund, men det håller jag inte riktigt med om. De kan skälla, absolut. Bianca och hennes mamma skäller väldigt sällan, medan jag träffat sådana sheltisar som skäller jämt. Jag skulle säga att det varierar från hund till hund helt enkelt. Däremot är en sheltie alltid väldigt noggrann med att berätta för sin ägare ifall det rör sig en katt på gården, en bil passerar eller om någon går på vägen utanför huset, då kan det nog komma ett litet skall. Ingen passerar en sheltie obemärkt så att säga.

Sheltien är som sagt en vallhund, vilket man kan märka i vardagen. Den mår oftast bäst då hela familjen är samlad och helst i alla i samma rum. Ofta följer en sheltie med sin ägare vart hon eller han än går, till och med in på wc. Många sheltisar vallar också dammsugaren, krattan, barn som springer, golvmoppen eller rullgardinen.

Orsaken till att jag skaffade en sheltie var för att vi hade haft Julia, vår första sheltie, i huset sedan jag var 11 år. Jag hade fått lära känna rasen under många år och hunnit se många olika individer och jag föll verkligen för den charmiga rasen. En annan orsak var att jag fick  möjligheten att ta en valp från min mammas uppfödning, och på så sätt följa med Bianca från födseln.

Det är mycket hund i liten förpackning. Perfekt storlek som är enkel att ta med sig överallt. Pälsen är tjock och fin, men ändå lättskött. En väldigt intelligent och snabblärd ras som vill vara med där det händer. Och så otroligt kärleksfull och snäll. Med en sheltie i huset är det aldrig tråkigt. Jag ångrar absolut inte mitt val av ras, härliga sheltie.

 

Annonser

6 reaktioner på ”Jag valde en sheltie 

      1. Vi är rätt överens om att det blir en dvärgschnauzer, så nu gäller det bara att hitta rätt sorts valp också. 🙂 Är inställd på att vi får åka över halva landet för att få hem vår fyrbenta familjemedlem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s