Skydda din hund från kylan

Nu då vintern är här och det har börjat bli kallare där ute är det dags att tänka lite extra på våra fyrfotade vänner. Hur en hund klarar kylan beror dels på ras och dels på hunden, alla hundar är olika. Vår Julia hade alltid svårt med kylan, vid en viss – temperatur började det krampa i hennes tassar och hon varken kunde eller ville gå. Bianca har hittills inte haft några större problem med kylan, hon älskar att vara ute. Men man måste ändå som hundägare vara extra uppmärksam på hundens signaler om man är ute en kylig dag. Samt att man måste vara medveten om hur man kan skydda hunden från kylan och hur man agerar ifall hunden fått för kallt.

Täcke, korthåriga hundar eller hundar med mindre päls klarar kylan sämre än hundar med mera päls. Valpar och unghundar klarar också vanligen kylan sämre. Använd er av kläder för att hålla hunden varm. Bianca har ett vintertäcke som vi har använt nu under veckan då det varit -18 som mest. Som jag skrev så brukar Bianca vanligen inte visa tecken på att hon fryser, men hon har väldigt lite päls för tillfället och det har varit rätt så kall blåst så ett täcke har absolut varit på sin plats. Hundens kläder (12) - Kopia.JPGSkor och Tassalva, vår Julia fick alltid använda skor då det blev kallt, vilket underlättade för henne. Tassalva är bra att använda ifall ni har samma problem som oss, att det lätt fastnar snö i pälsen under tassarna och bildas snöklumpar. Tassalvan förhindrar det samt att den mjukgör om tassarna är torra. Jag klipper också bort lite av pälsen som sticker ut under tassarna, men har läst att man inte skall göra det på korthåriga hundar. hundens strumporSkölj av hundens tassar med ljummet vatten efter promenad. På vintern är vägarna oftast saltade eller sandade och det är inte bra om detta blir kvar på hundens tassar. Speciellt saltet irriterar och torkar ut tassarna. Torka alltid tassarna noggrant efter att du sköljt dem, fuktiga tassar ökar risken för svampinfektion.

Det är också bra att tänka på att hålla sig i rörelse, precis som vi människor så får hunden kallt om den står stilla. Det märker jag tydligt på Bianca, om hon stannar upp och snusar lite för länge på promenaden börjar hon lyfta tassarna och visar att hon har kallt. Då bär jag henne en bit, värmer tassen i handen en stund eller springer en bit med henne så hon får upp värmen. På sommaren älskar jag att ta långa skogspromenader med Bianca, men på vintern blir det flera och kortare promenader.

Hur man skall agera ifall hunden fått för kallt tar vi i ett annat inlägg. Njut av vintern tillsammans men kom ihåg att klä er varmt och anpassa utomhusaktiviteterna efter temperaturen!

Annonser

2 reaktioner på ”Skydda din hund från kylan

  1. Uppvärmning är lika viktigt också! Att komma utifrån in kall är inte bra för musklerna deras heller. Jag tycker man bra kan redan vid -10 börja använda täcken till hundarna. Klart de får vinterpäls, men en hund som är inomhus 20 av dygnets 24 timmar får oftast inte en ordentlig päls. Täcke underlättar också vid nedvärmningen av hunden då promenaden/utevistelsen närmar sej sitt slut 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s