En matvägrande hund

Det var ett tag sedan jag skrev något om Bianca och hennes matvägran, eller skall vi säga matbekymmer. I omgångar nu som då har jag skrivit att hon äter lite dåligt till och från, vilket i sin tur leder till att hon mår dåligt eftersom magen blir för tom för länge. Jag tänkte ta en liten tillbakablick på hur vi haft det den senaste tiden.

Under våren besökte jag och Bianca flera olika veterinärer för att få svart på vitt att hon är frisk trots sin dåliga aptit. Kort förklarat så har Bianca aldrig varit stor i aptiten, men hon har inte mått dåligt av att skippa ett mål ibland. Tills i början av året, då började hennes mage kurra väldigt högt genast hon varit utan mat ett antal timmar. Dessa timmar kunde variera, oftast kurrade den på morgonen. Till följd av kurrandet började hon må dåligt, blev illamående. Ibland spydde hon galla eller fick det som jag tror var sura uppstötningar. I denna situation är mat botemedlet, äter hon börjar hon må bättre igen. Men då hon mår illa och hör sin egen mage kurra är mat det sista hon är intresserad av. Det blir en ond cirkel.

Vi besökte veterinär och fick Zitac medicinkur i tre veckor mot magkatarr. Symptomen försvann och hon mådde bra och åt bra tre gånger per dag i två veckor. Då allting plötsligt kom tillbaka. Åkte tillbaka till veterinären och tog blodprov och urinprov, allt var ok. Fick nya mediciner, Pepcid och Antepsin. Antepsin skulle hon äta en halv tablett av minst en halv timme före varje måltid, det är en medicin som skapar en hinna på ytan av magsäcksväggen. Pepcid skulle hon äta en halv tablett på morgonen. Allt var bra några veckor då problemen plötsligt kom tillbaka, värre än någonsin. Hon kunde må så illa att hon varken ville/kunde gå eller stå. Näst intill apatisk kunde hon vara och skrämde slag på mig flera gånger.

Besökte en ny veterinär som tog ett nytt blodprov samt röntgade magen. Allt var ok och de hittade inget fel på henne. Det konstaterades helt enkelt att Bianca har en väldigt känslig mage som inte får bli tom för länge samt behöver specialfoder, troligtvis livet ut. Skönt på ett sätt att veta att hon är frisk, men samtidigt skulle man vilja ha en diagnos. En klar diagnos som kan behandlas så hon aldrig behöver må illa nå mer.

Idag mår Bianca rätt så bra. Hennes aptit går lite upp och ner och ibland behöver hon gå på medicinkur för att återställa magsyrorna. Magen kurrar inte lika ofta nå mer, hon spyr inte heller men lider av illamående ibland. Just nu försöker vi mest hitta en röd tråd i allt det här och prova oss fram till ett system som fungerar för henne. Ibland tror vi att vi hittat det perfekta systemet, men så fallerar det en dag och man är tillbaka på ruta ett. Ibland kan hon gå flera veckor utan illamående, ibland kommer det oftare. Så en dag i taget.

Hon äter mindre portioner 3-4 gånger per dag. Vi försöker hålla regelbundna tider, men på grund av att hon ibland totalvägrar så håller det inte alltid. Hon äter ett specialfoder som är lättsmält, vi har provat tio-tjugotals olika foder och detta är absolut det bästa hittills. Hon äter även laktosfri gräddfil varje dag samt naturliga preparat för bättre tarmflora. B-vitamin får hon en gång om dagen, eftersom jag har hört att det skall vara bra för hundar med magproblem.

Hon skall ha första målet mat 5-10 min efter att vi stigit upp och sista målet så sent som möjligt, det får inte blir för långa pauser mellan målen. Om hon inte får mat genast vi stiger upp börjar hon må dåligt och vägrar äta. Då hon vägrar äta hjälper det inte fast jag skulle ställa en innerfilé framför henne, hon äter ej. Då måste man hitta sina egna metoder för att få i henne lite mat, som oftast leder till att hon sen äter självmant.

Det största problemet med Bianca just nu är att hennes matvägran sitter mycket i huvudet. Matsituationen har blivit rätt så pressad ibland och hon kopplar därför maten med en viss negativitet. Ibland (ofta) kan hon springa bort från matskålen eller vända bort huvudet och visa att hon inte tänker äta. Hon har en aptitstimulerande medicin som kan ges då hon matvägrar, men eftersom detta är minst lika mycket ett psykiskt problem som fysiskt så fungerar den inte speciellt bra.

Längs vår färd har jag googlat detta problem otaliga gånger. Läst om massor med hundar som har just det här problemet. Hundägare som söker hjälp med ljus och lykta. Därför tänkte jag, även om vi inte heller hittat någon egentlig lösning, att det kunde vara bra att dela med oss av vår historia. Jag har läst om kronisk magkatarr och antagit att det eventuellt är det som Bianca har, något som måste behandlas i perioder livet ut. Överproduktion av magsyror har jag också läst om. Veterinärerna har egentligen inte gett Bianca någon diagnos, kanske det inte finns någon. Jag vill ändå veta mera och gräva i den här saken lite djupare. Kanske hitta någon som har samma bekymmer att kunna dela erfarenheter och tankar med. Därför undrar jag om någon av er har samma eller liknande problem med era hundar? Hur har ni löst det? Och vad har ni fått för råd av era veterinärer?

IMG_3609

Annonser

En reaktion på ”En matvägrande hund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s