Lucka 20 – Socialisera din hund

Julkalender 4

Hur man uppfostrar sin valp är helt upp till en själv. Det finns många olika åsikter om vad som är bra och mindre bra. Hur man skall göra och hur man inte skall göra. Det gäller att hitta sin egen väg gällande uppfostran och träning. Däremot tycker jag att det är viktigt att socialisera och miljöträna alla valpar, med början genast den kommer hem.

Jag har den turen att Bianca kommer från en uppfödare som sätter stor vikt på att redan i valplådan börja vänja valparna vid alla möjliga saker samt har med dem i vardagen så de vänjer sig vid vardagliga ljud. Socialiseringen bör påbörjas redan hos uppfödaren, men tyvärr är inte alltid fallet så. Du kan läsa mera om den så kallade socialiseringperioden här, här eller här.

Sheltisar har en tendens att vara lite extra reserverade och misstänksamma mot allt som är nytt. Därför brukar man ofta socialisera dem mycket som små, något också jag satsade mycket tid på med Bianca. Det handlar alltså om att vänja valpen vid andra hundar, människor, platser, dofter, material och föremål. Att ge valpen massa nya intryck, men på ett roligt, lugnt och säkert sätt. På så sätt lär valpen sig att bli självsäker och avslappnad i nya situationer.

Bianca var mycket ut bland folk som liten, träffade massor av olika hundar och var med till många olika platser. Vi gick i stan och såg på människor, vi bekantade oss med både paraplyn och plastpåsar, vi gick över gräs, grus och asfalt. Vi hörde på radio, dörrklockor och drog upp och ner i rullgardinen. Varje dag försökte jag introducera något nytt. Tack vare att både jag och hennes uppfödare miljötränade och socialiserade henne så mycket, så är hon idag en modig och utåtriktad hund. Hon tycker om alla människor hon träffar och kommer överens med de flesta hundar. Hon blir inte rädd för nya föremål och inte heller orolig då man tar med henne till nya platser. En lätt hund att ha med sig helt enkelt.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s