Lucka 11 – Valpsäkra ditt hem

Julkalender 4Som ny hundägare finns det mycket saker man bör tänka på. Allting kan man inte känna till genast, vissa saker måste man lära sig på vägen. Alla valpar är olika och unika, men de har några saker gemensamt. En valp är högt och lågt och smakar på det mesta. Den undersöker sin omgivning med tänder och tassar. En valp förstår inte vad som är rätt eller fel, farligt eller ofarligt. Det gäller att göra hemmet valpsäkert före du tar hem din lilla valp. Du bör tänka i lite samma banor som då du gör ett hem barnsäkert. Idag vill jag dela med mig av en film som kan hittas på Agrias hemsida, här.

Mina bästa tips till dig som skall få hem en valp till huset är:

  1. Ta bort alla mattor, valpen är inte rumsren då den kommer hem och du hinner inte få ut den på gräsmattan alla gånger. Du tror du hinner, men du gör det inte.
  2. Lyft upp alla saker som är i din valps nivå, t.ex. blomkrukor
  3. Se till så att valpen inte slipper in i något skåp där det kan finnas ”farliga” saker som t.ex. kemikalier
  4. Dra ut/göm alla sladdar du inte behöver, en valp kan börja tugga på sladdar
  5. Plocka undan skor du är rädd om
  6. Ha inte något ätbart lågt nere, som t.ex. godisskålen på fredagskvällen
  7. Om du har en innerdörr, håll den stängd så att inte valpen smiter ut genom ytterdörren
  8. Spärra av och hägna in, en valp behöver inte ha tillgång till hela huset genast. Använd dig t.ex. av barngrindar för att spärra av till de rum du inte vill att valpen vistas i. Hägna in gården eller skaffa en valphage om du har möjlighet.IMG_0246

En valp är snabb, snabbare än du tror. Man skall ha ögonen med sig hela tiden, vilket är lättare sagt än gjort. Lämna inte en valp oövervakad längre stunder. En valp är som ett barn, då det är väldigt tyst har den oftast något fuffens för sig.

Då Bianca var liten hade jag en liten hage inomhus. En hage där hon sov på nätterna och ibland även lekte korta stunder på dagarna. På så sätt hade jag koll på var hon var, speciellt på nätterna. Mera om valphage kan du läsa här.

Det här var några saker du bör tänka på. Om du som läser detta kommer på något annat, så får du väldigt gärna kommentera här nedan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s