Lucka 5 – Hundens toalettväska

Julkalender 4

En hund behöver också sköta om sina tänder, päls och klor. Precis som vi behöver sköta om våra tänder, hud och naglar. Det finns ett stort utbud av produkter då det gäller skötsel av såväl päls som tänder. Här gäller det att utgå från hundens behov och ras, alla hundar behöver olika vård. Jag tänkte visa er lite vad Bianca har i sin toalettväska.Hundens toalettväska saramariaexenia.wordpress (4)

Det är viktigt att genast vänja valpen vid klosaxen och situationen. Hur du gör när du klipper hundens klor är upp till dig och din hund. Vissa vill sitta på golvet och ha hunden på rygg mellan sina ben medan andra gör det med hunden stående och vissa har hunden i famnen. Bianca hatar att ligga på rygg, så jag klipper hennes klor då hon står.

Det finns olika typer av klosaxar, prova dig fram för att se hurdan just du gillar. Om du råkar klippa för långt, kommer det att börja blöda. Det är inget farligt, men det kan blöda mycket och länge. Ett bra tips är att doppa tassen i potatismjöl för att få stopp på blödningen. Kom ihåg att hunden har extra sidoklor på framtassarna, de skall också klippas. Hur ofta du behöver klipper beror på din hunds klor, men klipp hellre lite och ofta.Hundens toalettväska saramariaexenia.wordpress (5) Tänderna skall borstas. Det finns en hel värld av olika tandkrämer och tandborstar. Kom ihåg att tandkrämen du använder måste vara en som är menad för hundar. Det får inte vara en människotandkräm, eftersom xylitol är giftigt för hundar. Jag föredrar tandborstarna som man trär på sitt eget finger och borstar på det sättet, smidigt och enkelt. Med att borsta menar jag att jag drar med fingret ett par gånger på alla sidor, att borsta två minuter som är rekommendationen för människor, det lyckas ej.Hundens toalettväska saramariaexenia.wordpress (6)Sårvård, en bandagerulle är alltid bra att ha. I Biancas toalettväska hittas också ett sår-spray. Sårsprayet har jag kunnat spraya på hennes tass om hon haft någon irritation och velat slicka tassen hela tiden. Sprayet smakar illa, så hon har lämnat tassen ifred då.

Canikur har vi ALLTID hemma, världens bästa grej. Canikur håller tarmfloran i skick och finns både som tabletter och pasta. Hundarna brukar äta denna medicin självmant, eftersom den smakar lite gott. Får hunden plötslig diarré så är Canikur medicinen mot det. Hjälper snabbt och man kan även ge det i förebyggande syfte t.ex. före en resa, tävling eller något annat nytt som kan göra den nervös. Hundens toalettväska saramariaexenia.wordpress (7)

Borstar, kammar och saxar. Olika hundar behöver olika pälsvård. Bianca behöver inte trimmas eller klippas, men jag borstar hennes päls minst en gång i veckan. Sheltisar har tendens att få trassel i pälsen på vissa specifika ställen, så de brukar jag kamma extra noga. Ibland kan hon ha någon tova jag klipper bort och ibland friserar jag henne lite kring öronen, då använder jag urtunningssaxen. Här måste du utgå från vad din hunds päls behöver. Är din hund en utställningshund kan du inte heller klippa den hur som helst.Hundens toalettväska saramariaexenia.wordpress (1)

Tasslotion, Balsamspray, Schampoo och Vårdande spray. Jag använder en tasslotion på Biancas tassar alltid nu som då, eftersom jag upplever att hennes tassar blir så väldigt torra annars. Det finns också speciella tassvaxer som man kan använda på vintern, för att förhindra att det fastnar snö på tassarna.

Balsamspray har vi just köpt, eftersom hennes päls trasslar sig extra mycket nu sedan hon fällde. Som schampoo använder vi just nu ett Aloe Vera shampoo som passar för hundar. Vi har även ett Aloe Vera spray som återfuktar, rengör och vårdar päls och tassar. Hundens toalettväska saramariaexenia.wordpress (2)Vad du har i din hunds toalettväska är upp till dig och din hunds behov. Här gäller det att våga fråga och be om hjälp. Våga fråga uppfödaren, våga fråga i djuraffären och våga fråga andra djurägare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s