” Hur har ni löst ekvationen hund och långa arbetsdagar? ”

Jag (vi) funderar allt mer på att skaffa hund, hur har ni löst ekvationen hund och långa arbetsdagar? Andra tips tar jag nog gärna emot också kring hundlivet.”  

Bianca flyttade in hos mig Augusti 2014. Jag var ledig den första månaden, var studerande och satt hemma och skrev på slutarbetet. Halva september och oktober var jag på praktik, där jag hade långa dagar. Vilket då givetvis inte gick ihop med lilla valpen där hemma. Det löstes så att jag åkte hem på lunchen, då hade Bianca varit ensam hemma max. 2 timmar. Var hemma med henne en timme, åkte tillbaka till praktiken. Efter en-två timmar kom han och spenderade resten av dagen med henne. En valp sover mycket, så detta fungerade bra för oss. Vi hade aktivitet på morgonen, hon sov, aktivitet på lunchen, hon sov, sedan kom han och var med henne resten av kvällen. Ibland var han med henne hela dagen, beroende på sin skola.

Jag kan med säkerhet också säga att jag vet att Bianca sov då hon var ensam, eftersom jag använde och använder mig av en ”hundkamera”, men mera om det i ett annat inlägg. Skulle jag märkt att Bianca led av separationsångest eller att detta inte fungerat, skulle vi givetvis ha funderat ut en annan lösning. Men det fungerade bra.

November och December var jag ledig igen, skrev på slutarbetet. Januari och Februari var jag arbetslös, i väntan på att läroavtalet i mars skulle börja. Då jag började med läroavtalet var Bianca redan 9 månader och van med att vara ensam någon timme. Från Mars till Maj, då han och jag inte ännu bodde ihop och jag jobbade, så åkte han och rastade henne. Han hade inte så mycket skola den här perioden, så det underlättade situationen.

Från Maj tills idag, då vi bor ihop, och båda jobbat har det ändå löst sig otroligt bra. I och med att han jobbat skiftesjobb hela sommaren, så har vi för det mesta gått om varann. Visst har hon behövt vara ensam sex timmars dagar ibland, men då har jag sett till att hon fått ordentlig morgonpromenad och kvällspromenad samt haft aktivitetsleksaker att pyssla med (kan skriva mera om dem i ett annat inlägg). Men hon har varit väldigt lite ensam hemma. Idag och fram till årets slut är han hemma och skriver slutarbete, så Bianca har sällskap större delen av dagarna. IMG_2000

För oss har det alltså löst sig bra, tack vare min andra hälft. Här vill jag påstå att planering är A och O. Otaliga gånger har jag suttit och planerat dag för dag och räknat timmar och minuter, för att ordna det så att hon är så lite ensam som möjligt. Det gör jag ännu, medvetet och omedvetet.

Det gäller att planera sin tid, vänja valpen vid andra människor och ställen som kan vara eventuella hundvakter i framtiden. Prioritera och ta hjälp av släkt och vänner. Om båda arbetar det klassiska 8-16 skiftet är det svårare, ja. Har man möjlighet att ha hunden med på jobbet? Kanske i ett skilt rum? Kan man åka hem på lunchen? Har man en vän eller familjemedlem som kan komma och rasta hunden under dagen? Eller någon som hunden kan vara hos? Hunddagis? Det är frågor man måste fundera över och försöka lösa det på bästa sätt för alla.

Det är definitivt en ekvation man måste fundera över innan man skaffar hunden, har vi tid. En hund är otroligt tidskrävande. Personligen tycker jag inte det i negativ bemärkelse, men det är något man skall vara medveten om.

Ett exempel. Jag åker aldrig och handlar efter jobbet om jag vet att Bianca är ensam, åker genast hem. Om jag vet att han åker till kvällsskiftet kl.15 och jag är ledig, då ser jag till att göra alla mina ärenden före kl.15, så att jag sedan kan vara hemma. Det betyder att han och jag går om varann, ja. Men Bianca måste komma i första hand.

Dock vet jag att många hundar säkert är ensam 8 timmars dagar, eftersom matte och husse jobbar 8-16. Det är nog vanligare än man tror. Det är inget att rekommendera, men oundvikligt för många. Då gäller det såklart att ge dem ordentlig motion före och efter jobbet och verkligen ge tid för dem då man väl är hemma. En vuxen hund klarar av att vara lite längre ensam, en valp kan du inte lämna så länge ensam. Man måste också komma ihåg att alla hundar är olika. Det som fungerar för oss, fungerar kanske inte för er.

Mitt bästa tips i den här frågan är att skaffa valpen då du har semester eller längre ledigt. Du är då automatiskt hemma med valpen den första tiden. Du har ork och tid att lära den, träna den, vara med den, socialisera den osv. Jag skaffade Bianca vid en bra tidpunkt, med tanke på att jag var så mycket ledig. Hur har ni andra hundägare löst detta? Eller har ni några bra tips som berör detta ämne? Kommentera gärna.

Annonser

2 reaktioner på ”” Hur har ni löst ekvationen hund och långa arbetsdagar? ”

  1. Vi skaffade vår Cavalier förra hösten i samma veva som mitt tidsbundna kontrakt på förra jobbet gick ut. Jag var hemma några veckor, och tränade samtidigt på att lämna honom ensam korta stunder dagligen. Då jag började på mitt nuvarande jobb hade jag främst kvällskift (vilket jag fortfarande har), och sambon har ett 7-16 jobb, så Bossen var/är ensam knappt två timmar på eftermiddagen. Dom dagarna jag hade morgonskift under Bossens första levnadsår ställde min pappa upp och tog ut honom på en liten runda mitt i dagen. Nuförtiden är han ensam runt 8 timmar då det behövs, men han har sällskap av våra två innekatter så det verkar inte gå någon nöd på honom 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s