En lag för hur länge du får lämna hunden ensam

För en tid sedan hörde jag en diskussion på Radio X3M om att det var snack om att införa en lag på hur länge du får ha hunden ensam hemma. Här kan du läsa om det. Vilket då troligtvis skulle leda till att det skulle behövas flera hunddagisar i Finland, något det inte finns mycket av. En artikel om det kan du läsa här.

Jag har känt till att denna lag finns i Sverige och har mest funderat på hur de får det att fungera i praktiken. Då jag hörde om detta på radion, utan att ha läst någon artikel, hade jag delade åsikter. Jag tycker det är väldigt bra att man ser till djurets, i detta fall hundens, bästa. En hund skall inte vara ensam mera än nödvändigt. Eftersom alla hundägare tyvärr inte förstår detta så skulle det säkert vara bra att införa någon slags lag. Samtidigt som jag som hundägare och människa vet att vanliga människor arbetar 8h/dag, inte 6h/dag. Hur får man då detta att gå ihop i praktiken? Har man en partner eller barn i huset underlättar det lite såklart. Men skall man då inte låta barnlösa eller ensamstående skaffa hund eftersom de har ett vanligt jobb? Jag tycker personligen det bästa skulle vara att en hund aldrig behöver vara ensam. Jag skulle helst av allt vara med Bianca dygnet runt. Men vår värld fungerar med pengar, alltså måste vi jobba. Så jag måste lämna henne, vare sig jag vill eller inte. Och ibland är hon ensam 8 timmar per dag, Inte gör det mig till en sämre hundägare, i alla fall inte i mina ögon.

Efter att ha funderat på saken och läst artikeln så kan jag hålla med om vad Tapio Eerola säger i artikeln, ”Tapio tycker det är viktigt att hunden inte är ensam på dagarna, men ifall regeln ligger på sex timmar eller sju och en halv spelar inte så stor roll”. Jag håller med om vad han säger. Det viktiga i hela det här är att folk tänker till, att de förstår att man kan inte vara borta 12 timmar i sträck eller åka bort över helgen och lämna hunden ensam. Samt tänker noga på detta innan man skaffar hund. Sedan säger han också att ”Det viktigaste är vad man gör när man väl är hemma med hunden. Att man då leker med den och går ut på långa promenader” Håller helt med där också. Kunde inte sagt det bättre själv. Viktigt att satsa tid på hunden och ge den vad den behöver.

I den andra artikeln står det såhär: ”Skulle du vara beredd att gå hem och rasta din hund varje lunch, eller skriva in den på ett hunddagis?”. Jag skulle absolut vara beredd att gå hem och rasta min hund varje lunch, det gjorde jag under hela min praktikperiod då Bianca var valp. Min lunch var en smörgås i jackfickan som jag åt då jag rastade Bianca i skogen. Det var inget jag funderade desto mera på, jag hade valt att ta henne under mina vingar och var därmed skyldig att sätta hennes behov på första plats. Tyvärr har jag inte möjlighet att åka hem på lunchen med mitt nuvarande jobb. Eftersom resan hem och tillbaka skulle ta hela min lunchpaus, alltså ingen tid att rasta Bianca då jag väl kommer hem. Däremot är vi nuförtiden två i samma hus, så Biancas dagar har automatiskt blivit kortare (ofta max. kring 6 timmar) och ofta behöver hon inte vara ensam alls, eftersom han har skiftesjobb.

Hunddagis känner jag mig däremot lite osäker på. Däremot tror jag Bianca bara skulle tycka det var kul och inte alls ha någon skillnad att spendera mina jobbtimmar hos någon annan med andra kompisar. Skulle Bianca vara van med hunddagis ända från liten, så absolut. Skulle det vara en människa jag känner och litar på, absolut. Nu finns inget sådant hunddagis tillgängligt så det är inte aktuellt för oss. Där kommer ju också pengafrågan emot. Men har man råd att sätta barnen på dagis, varför inte hunden?

Det skulle givetvis ta ett par år innan den här lagen skulle träda i kraft. Den är inte heller så svartvit som det kanske låter. Är din hund ensam sju timmar en dag så kommer inte polisen och tar den av dig, det är inte det som är tanken. Misstänker någon att en hund är mycket ensam kan man göra en anmälan vilket sedan utreds vidare. Hans Rosengren på Svenska Kennelklubben säger att: ”Det är inte direkt så att det är polisen som åker hem till folk och kollar hur de behandlar sina hundar. Misstänker man brott kan man anmäla det, och så åker länsstyrelsen dit och kollar upp saken”

Kan personligen som hundägare säga att jag konstant räknar timmarna. Även om jag vet att jag endast varit borta 1,5 timme, så räknas det för fullt i mitt huvud. Jag gör allt jag kan för att förkorta tiden Bianca måste vara ensam och tar alltid med henne dit jag kan. Sedan då man lämnar hunden ensam måste man naturligtvis se till att hunden är ordentligt rastad, har mat och vad den behöver under tiden den är ensam.

Summa sumarum, då jag först hörde lagförslaget tänkte jag mest ”Bra, men hur fungerar det i praktiken?”. Desto mera jag nu tänkt på det, så skulle lagen kanske vara en riktigt bra idé. Däremot borde man kanske inte kalla det lag, utan mera riktgivning/rekommendation? Fast då kanske den inte heller följs lika noggrant? Det kanske måste heta lag för att tas på allvar? Mina tankar har mer och mer gått till att det skulle vara en bra idé för att hunden är ett djur som inte själv kan säga sin åsikt. Den kan inte säga till att den inte vill vara ensam 13 timmar, lämnar vi den så är den bara ensam 13 timmar. Punkt Slut. Vi människor skall ta hand om den på bästa sätt. Men gör alla det, svar nej. Då kanske det behövs en lag för att få alla människor att förstå. Nya hundägare som gamla hundägare. Sedan får alla bara göra sitt bästa med att följa lagen, har man tagit hund får man förbereda sig på uppoffringar helt enkelt. Med den här lagen kanske man i alla fall lyckas undvika en del av de fallen där hundar är ensamma dygnet runt och blir vanvårdade. Vad tycker du om detta? Dela gärna med er.

Ni kan läsa mera i artiklarna själva. Jag avslutar med en citat av Hans Rosengren :

-”Vi kan tala om för folk, att skaffar du en hund så skaffar du den inte för att den ska vara ensam från sju på morgonen till sju på kvällen. Du skaffar den för att ha sällskap. Det heter sällskapsdjur av en orsak”

IMG_1775

Annonser

17 reaktioner på ”En lag för hur länge du får lämna hunden ensam

 1. Undrar hur många som sku bry sig om den lagen ? för inte går de ju tyvärr att kolla upp .Att man måst lämna hunden ensam medan man jobbar är ju ganska oundvikligt ibland men tycker de värsta är att då folk varit på jobb 8 tim hastar hem o släpper ut hunden, o sen rusar alla iväg på sina fritidsaktiviteter o hunden är igen ensam många timmar 😦 Då undrar man ju varför dom har en hund ;)Tyvärr är det många hundar som har det just så här 😦

  1. Det skulle nog vara svårt att hålla koll på ja, Men jag tror inte heller det är det som är tanken, att man skall hålla koll på alla hundägare och deras hundar, att de inte överskrider sex timmar hela tiden. Utan vad jag förstod så är det mera att om någon anmäler och det visar sig att hunden är ensam väldigt mycket, så har man denna lag att gå tillbaka till. Precis som du beskriver, de som lämnar hunden först på dagen och sedan ännu på kvällen. Kanske dessa hundägare skulle få sig en extra tankeställare om vi hade en lag som säger att du inte skall lämna hunden ensam mera än exempelvis sex timmar?`Eller att människor som tänker skaffa hund förstår att tänka på att hunden behöver skötas om och inte lämnas ensam hemma hela tiden. Men ja, du har rätt. Man vet inte hur många som ens skulle bry sig, men om ens ett par människor skulle bry sig kanske det är värt det? 🙂 Oundvikligt att inte lämna hunden då man åker på jobb ja, det är det. Även jag måste lämna Bianca. Men inte är jag eller någon annan sämre hundägare för det, så lagen är väldigt tudelad tycker jag 🙂

 2. Tanken är god men att det ska fungera i praktiken har jag svårt att föreställa mig. Först det att folk jobbar 8h/dag oftast och kanske, som du också beskriver, inte kan komma hem under arbetsdan, men sen också själva uppföljningen på att lagen faktiskt följs. Vem vet hur en hund har det i något egnahemshus bakom stängda dörrar liksom? Hur länge den varit ensam osv.? Kanske lättare i höghus/radhus då hunden kanske skäller dagarna i ända ellet på annat sätt stör för att den är ensam, stressad eller understimulerad men sådär annars är det nog svårt att följa upp…sen är det ju ingen ide att man, precis som kommentaren ovan säger, kommer hem av och an bara för att ”bryta ensamheten” så den inte överskrider lagparagrafernas gränser. Hunden behöver ju aktivering, inte enbart en snabb rastning in och ut…så ja…svår sak att lösa, alla borde inte ha hund helt enkelt..iaf. inte de som inte förståe att en hund kräver mer än enbart mat, vatten och rastning…

  1. Alla borde inte ha hund nej, tyvärr är det så. Kanske man borde införa ett hundkörkort istället 🙂 Håller med om att uppföljningen av lagen säkert inte skulle fungera, inte kan någon hålla koll på alla hundar och hundägare. Inte skulle jag heller vilja att jag skulle bli anmäld för att jag är på jobb 8h en dag och Bianca tvingas vara ensam, det skulle kännas väldigt orättvist. Kanske gränsen borde ligga på just 8h? Eller som jag skrev heta rekommendation och inte lag? Och precis som du säger så är det ju inte heller bra om folk kommer hem bara för att bryta ensamheten, men då borde man nog inte alls ha hund, varken med eller utan någon lag.

 3. Jag tror också att det blir väldigt svårt att följa upp en sådan lag. Och svårt att få det ordnat rent praktiskt för många människor… tanken är säkert god på sitt vis, men…

  1. Absolut! Precis som jag tänkte, hur får de det att fungera i Sverige? Vad jag förstod så följer de egentligen inte upp det i Sverige heller, utan det är mera en lag ”man kan vila på”, och gå tillbaka till om det visar sig att någon hund blir misskött. Att inget egentligen kollas upp förrän det kommer in anmälan, även då är det såklart svårt att bevisa, men hittar man bevis så har man en lag som stöder det. God tanke men ja, svårt att ordna det i praktiken. Alla måste jobba och nog tycker jag man skall få ha hund för det. Lika bra hundägare kan man fara vare sig man jobbar tre dagar i veckan eller 8h fem dagar i veckan.

 4. Jag tycker delvis jo att en sådan lag skulle vara bra att ha, men då skulle jag hamna bryta den lagen alltid nu som då, då jag kobbar på restaurang och kan lätt jobba 12 timmar ibland.
  Jag har dock den turen att jag bor granne med min mor och bror, har även sambo men han jobbar också inland långa skiften, men iaf, mina hundar är ute hundar och då jag är på jobb har de sällskap av varandra i buren. Om det är riktigt varma dagar ber jag min mor/bror släppa in dem så de inte behöver vara ute i hettan, samma sak gäller regn även om de har regnskydd och solskydd vet jag som känner mina hundar att de trivs i såna väder bättre inne. Om min sambo är hemma är han såklart och håller hundarna sällskap.. 🙂
  Då jag skaffade mina hundar visste jag inte att jag kommer ibland jobba 12 timmar, och det är endå så sällan så jag skulle aldrig göra mig av med dom så länge vårt system funkar. Men att ha en hund/hundar instängd inne i en lägenhet/hus över 8 timmar tycker jag INTE är okej..

  1. Vad jag förstod så såg lagen annorlunda ut om man hade valp, äldre hund, flera hundar eller hundar som vanligtvis är utomhus. Då gällde inte samma regler 🙂 Men du har ju verkligen fått det bra ordnat med dina hundar, men mor och bror som hjälper till då det behövs. Och som du skriver så har de ju sällskap av varandra och dessutom får vara utomhus i bur 🙂 Det viktigaste är ju då man har hund att man ser till dens/deras bästa, precis som du gjort och gör. Även fast du jobbar långa dagar så mår inte dina hundar dåligt av det. Skulle det komma en lag som säger max 6h/dag så skulle även jag måste bryta mot den ibland, ibland jobbar vi båda 8h/dag och då är Bianca ensam 8h/dag. Men sedan aktiverar vi ju henne givetvis både före arbetsdagen och efter, promenerar med henne och är hemma resten av kvällen.

 5. Nu har jag själv ingen hund, men tror faktiskt int att de sku leda till nån större förändring ifall lagen trädde i kraft – det går ju inte att kontrollera ifall folk följer den så de flesta skulle väl fortsätta ”som vanligt”. Och som du skriver, man är inte en sämre hundägare för att man jobbar åtta timmar om dagen 🙂

  1. Ja risken finns för det, tyvärr kan jag kanske tycka. Nej, man är absolut ingen sämre hundägare fast man arbetar som vanligt, därför kan jag ha lite delade åsikter om lagförslaget 🙂 Men om förslaget går igenom så önskar jag att de människor som annars inte förstår en hunds behov får upp ögonen, samt de som tänker skaffa hund och kanske inte insett ansvaret det innebär 🙂 Kanske i alla fall någon hund kunde få det lite bättre, som vanligtvis är mycket mycket ensam 🙂 Kan man ju hoppas 🙂 Men jo, vi som arbetar åtta timmar kommer ju såklart fortsätta med det och får göra det bästa av situationen helt enkelt 🙂

 6. Hejja hejja för en kar me skiftesjobb! Ur hundsynvinkel e de ju super, våra hundar behöver nog ytterst sällan vara ensamma mer än 6h om dagen tack vare det. Dock tror jag nog ändå att lagen skulle få åtminstone någon att tänka till lite extra. Och framförallt öka medvetenheten om att hundar inte kan vara själva halva dygnet. Redan bara en, två eller tre hundägare skärper sej är det ju vinst lixom. Sen tror jag inte att hundar mår så förjävligt att vara ensama 8h om dagen, bara de får kärlek, uppmärksamhet o motion resten av dygnets timmar. Så en lag i dethär fallet kanske mera skulle funka som en lite tydligare riktlinje?

  1. Den här kommentaren kunde jag ha skrivit själv 🙂 Precis sådär jag också tänker, om ens ett par hundägare tänker till så är det ju värt det. Jag, personligen behöver ingen lag för att inse att hunden inte kan vara ensam halva dygnet, men jag tror faktiskt vissa skulle behöva det. Öka medvetenheten, exakt! Och ja, riktlinje är nog det ordet som skulle passa bättre. Tack för din kommentar 🙂

 7. Jag tycker 8 timmar skulle vara en passligare regel av praktiska skäl. Men sen tror jag det är enormt stor skillnad från hund till hund och har för mig att det i allmänhet varierar mycket mellan raser också hur mycket de tål att vara ensamma..? Plus förstås vad hunden är van vid från början. För vissa hundar kan säkert över 8 timmar funka hur bra som helst om det är en lite mera självständig sorts hund, medans en del hundar knappt klarar av ett par timmar ens, eller inget alls. De som är vana vid 6 timmar lider väl knappast speciellt mycket, medans en hund som är van vid att lämnas bara nån enstaka timme säkert kunde lida enormt av 6 timmars ensamhet. Så att sätta en gräns som skulle gälla alla hundar känns inte riktigt hundra, det är alltså isf inte heller djurplågeri att man lämnar en hund ensam i 6 timmar som egentligen inte klarar av att vara ensam och ylar och blir helt förstörd? För man kan ju alltid hänvisa till att ”lagen säger ju att 6 timmar är tillåtet”…?? Kanske kolla på hur den individuella hunden mår istället. 🙂

  1. Det har du rätt i, givetvis måste man som hundägare se till den individuella hundens behov. Men det tycker jag är en oskriven regel redan då man skaffar hund. Tycker nog också att åtta timmar vore bättre, rent praktiskt :). Jag hade inte ens tänkt på det på det sättet, att folk som vanligtvis inte lämnar hunden , sedan kan lämna och hänvisa till sex-timmars lagen. Men då gällde ju också andra regler om man t.ex. har en valp som inte klarar av att vara länge ensam, då gällde inte de samma sex timmarna. Jag tror inte heller lagen skulle svänga sig åt det hållet, det vanliga är väl ändå att hundar är för länge ensamma och då snackar i halva dygn. Om en hundägare vanligtvis endast är borta tre timmar per dag, så tror jag inte den förlänger det på flit till sex timmar för att lagen säger att det är okej. , i alla fall inte om man är en bra hundägare. Däremot finns det ju säkerligen hundar som är ensamma alldeles för många timmar och inte mår bra av det, och genom detta kanske får en hundägare som tänker till några gånger extra. Förhoppningsvis i alla fall. Får se vad som händer med förslaget 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s