Vi kommer att klara det

Nu har Bianca blivit undersökt och fått diagnos. Diagnosen blev sheltiehäl, kinnervika eller slipped tendon som det också kallas. Det var det jag dels var förberedd på men dels hoppades på att det inte skulle vara. Hon har detta problem på båda bakbenen och i detta fall betyder det att båda benen skall opereras redan nästa vecka. Det kommer att innebära kämparanda från oss båda, återhämtning och rehabilitering. Vi kommer att vara tvungna att anpassa oss till en ny situation och nya utmaningar. Men vi kommer att klara det. Detta är en rätt så vanlig åkomma bland rasen och jag vet många hundar som gått igenom detta och mår riktigt bra i dagsläget. För mig som annars är en väldigt känslosam människa känns detta ändå otroligt tungt. Att veta att hon inte mår bra i sina ben och att det inte finns egentligen något jag kan göra just nu. Bara vänta och se till att hon ha det bra. Hon verkar dock inte ha speciellt ont i nuläget, vilket känns skönt. Hon är mest irriterad att inte få springa och leka fritt. Det är väl det som tar mest ont, att veta att hon inte får göra det hon älskar mest på flera månader, att vara fri i skog och mark. Att se sina kära husdjur sjuka tar så ont i hjärtat. Bianca är stark och tuff så jag tror ändå på henne och på oss. Jag vet att denna operation är för hennes eget bästa. Operationen i sig skall inte vara speciellt märkvärdig, det är mest tiden efter operationen som kan vara tung. Sen vet jag också att hon med största sannolikhet kommer att bli helt återställd och kunna leva ett helt normalt hundliv igen. Det är det viktigaste. IMG_0139

Här hittade jag en förklaring på vad sheltiehäl innebär i praktiken:

”Vad är då sheltiehäl i praktiken? Det finns en böjmuskel på lårbenet som går bakom knäleden. Den passerar ner och formar bland annat vadmuskeln, innan den fortsätter som en sena ned mot hälknölen på hasen och ned mot tårna. Luxationen är inte som sådan medfödd, utan är ett resultat av nötande på de fästen som ska stabilisera senan i senkanalen i hasen. ”

Här en annan beskrivning:

”Sheltiehäl är ett smeknamn på en defekt där den ytliga böjsenan i hasen är luxerad. Senan som har sitt ursprung i muskulaturen på knäts baksida löper i en fåra över spetsen på hasen och förgrenar sig sedan ned till tårna. Senan hålls på plats av olika ligament.  Om ligamenten brister tex vid kraftig ansträngning, hålls inte senan kvar i fåran utan den lägger sig på insidan eller utsidan av hasspetsen=luxerar. Det resulterar i varierande grad av hälta som kan uppstå mer eller mindre akut och ibland kan hältan komma och gå lite och ofta ser man även en svullnad över hasen. Skadan kan repareras kirurgiskt och med efterföljande sjukgymnastik och medicinering. ”

Och här en tredje beskrivning:

”Olika ligamentsrupturer och skador i hasleden beror inte sällan på slipped tendon, eller ”sheltiehäl” som det ibland kallas. Namnet kommer från att shetland sheepdog löper en förhöjd risk att drabbas. Skadan kan inträffa när som helst under hundens liv, och man vet i dagsläget inte säkert vad det beror på. Mycket tyder dock på att det är en ärftlig svaghet i hasleden som leder till en ökad benägenhet att skada sig, med eller utan bakomliggande trauma, vilket visas i en finsk studie gjord av veterinär Sari Solanti med flera.”

Annonser

9 reaktioner på ”Vi kommer att klara det

  1. Visst är det ledsamt men ni kommer att klara denna sak bra tror jag. Bianca är så tuff och modig så hon ger sig inte så lätt. Hon kommer att ta dagen som den kommer och finna sig i sin situation. Bianca räknar inte dagarna såsom vi människor gör heller. Kram

  2. Ni klarar det nog det värsta är väl sen då hon blir piggare o vill springa men med lite tålamod går det säkert Bianca är ju en tuffing så de går bra 🙂

  3. Vaikeinta on kai se, kun ei voi selittää koiralle, miksi nyt ei saa riehua ja juosta mielin määrin ulkona. Onneksi eläimet elävät päivässä, joten odotus- ja leikkauksen jälkeinen aika unohtuu pian koiran parannuttua. Sinusta toisaalta en tiedä. Sinunkin pitää olla kuten koiran, sitten kun kaikki on ohi, niin unohtaa vaan. Tsemppiä ja onne teille molemmille.

  4. Oj oj! Det kan hända alltmöjligt med våra fyrbenta vänner. Hoppas operationen går bra och lycka till med rehabiliteringen! Styrkekramar och trevlig allahjärtansdag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s